ademcoach Tilburg sandra coolen

De invloed van de maan op ons dagelijks leven

Hoe komt het toch dat de maan zo’n aantrekkingskracht heeft op vrouwen? Dat is een vraag die me vaak wordt gesteld. In dit artikel ga ik in op:

  • de functie van de maan in ons sterrenstelsel
  • de mystieke betekenis van de maan
  • het ontdekken van jouw ritme aan de hand van de maanfasen

Aantrekkingskracht

De maan wordt aangetrokken door de zwaartekracht van de aarde. Daardoor blijft ze om de aarde heen draaien. Omgekeerd oefent de maan ook aantrekkingskracht uit op de aarde. Zonder deze aantrekkingskracht zou de aarde veel sneller draaien. Deze aantrekkingskracht heeft een directe uitwerking op de zeeën en oceanen. Je ziet dat het duidelijkst bij eb en vloed. Een fenomeen wat het sterkst is daar waar de maan het dichtst bij de aarde staat. Omdat wij voor 70% uit water bestaan, is het niet gek dat wij hier ook gevoelig voor zijn.

Balans tussen zon en maan doet leven

De maan en de zon vormen samen een prachtig geheel waardoor leven op aarde mogelijk is. Dat wisten onze voorouders al. De zon zagen zij als mannelijk. De maan, met haar subtiele straling, als vrouwelijk. De symboliek van de maan vertelt ons dan ook over het vrouwelijke, het verborgene en de nacht. Ze heeft vooral invloed op onze slaap, emoties en gemoed. En op onze intuïtie, dromen en vrouwelijke cyclus. Juist datgene waarop wij met ons bewustzijn weinig invloed kunnen uitoefenen.

Afstemming op je natuurlijke ritme

Leven naar het ritme van de maan geeft je inzicht in de meer verborgen kanten van jezelf. Bewustzijn van de verschillende fases zorgt voor nieuw inzicht in je leven. De volle manen en de nieuwe manen zijn de meest magische momenten. Maar de energie van de maan is altijd aanwezig. Ook als het bewolkt is en je de maan niet ziet.

Ontdek jouw ritme

Ikzelf heb gedurende een jaar vrij nauwkeurig de standen van de maan bijgehouden, evenals het dierenriemteken waarin de maan zich tijdens nieuwe en volle maan bevond. Door met enige regelmaat mijn notities terug te lezen, ontdekte ik patronen bij mezelf.

Er zijn algemene geldigheden, die ik hieronder beschrijf. Maar het gaat vooral om je eigen ontdekkingsreis. Het beste kan je een tijd bijhouden hoe jij erop resoneert. Op een gegeven moment ga je merken dat je je bewust wordt van je eigen natuurlijke cycli. Als vanzelf ga je ervaren wanneer het tijd is om actief met dingen aan de slag te gaan. Of juist tijd om je wat meer terug te trekken. Zo ga je makkelijker mee in de stroom, in plaats van ertegen in.

De energie van iedere maanfase 

Nieuwe maan: ondersteunt het ondernemen van iets nieuws. De manifestatiekracht is bij nieuwe maan extra groot, je zou kunnen werken met een ritueel, meditatie of ademsessie rondom je intentie.

Opkomende maan: het vergroten van iets. Een periode die gekenmerkt wordt door vooruitgang, moed & focus. Meestal heb je veel energie en gaan dingen makkelijk.

Volle maan: dit is een fase waarin overgave belangrijk is. Overgave aan de onstuimigheid, laten zijn wat er is. Een mooi moment om zaken los te laten die je niet meer dienen.

Afnemende maan: dit is een fase van introspectie en zuivering. Aanvaarden, vertrouwen en acceptatie zijn sleutelwoorden. Ook is het een periode van herstellen en weer opladen.

Naar de homepagina